Inspiration til Furesø oplevelser og historier om ildsjælene bag Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
Nyhedsbrev 25.06.2020
 

En hyldest til hylden

Vi er vilde med hyld og hyldeblomst i varm te, iste, kold saft, sød sirup, likør, gin eller eddike!
 
Mens hylden stadig kan nydes med frodige blomsterskærme lidt endnu, hylder vi hylden med en håndfuld nemme opskrifter og peger på de bedste bøger med inspiration til naturens spisekammer, så den gode smagsoplevelse kan forlænges.
 
 
Du er også velkommen til at hente opskrifterne som pdf her: https://oplevfuresoe.dk/furesoenyt/
 
I samarbejde med Natur på Tur får du her de bedste opskrifter på lækkerier med hyldeblomster.
 

Hyldesukker og hyldesalt – Natur på Tur

10-15 blomsterskærme
1-2 dl salt eller sukker
 
Klip så meget af blomsterstænglerne af som muligt. Bland blomsterne med sukker eller salt. Tør blandingen på en bageplade i varmluftovn ved 50 grader. Blandingen skal være helt tør, og det kan godt tage 3-4 timer afhængig af ovnen. Når blandingen er helt tør, knuser du den i en minihakker eller med en morter og hælder sit salt eller sukker på rene, skoldede glas.
 
Sukkeret smager af strand og sommerferie på havregrøden om morgenen, og saltet giver et strejf af sol og sommer i fx salatdressinger.
 

Hyldeblomsthe – Oplev Furesø

Det er virkelig forfriskende med et glas koldt, hjemmelavet hyldeblomstsaft, men en lækker hyldeblomstthe med en citronskive i morgensolen, er nu heller ikke at kimse af.
 
Jeg har valgt den nemme løsning og lagde 3 blomsterskærme i en thekande, hældte kogende vand over og lod det trække i 10 minutter, tilsatte honning og en skive citron og vupti havde jeg den lækreste morgenthe.
 
Jeg har også tørret hyldeblomster (klippet stilke af og lagt til tørre på bagepapir i 2 dage) og blandet de tørre blomster op med sort the (hvid og grøn the er lige så fint). Min nyblandede hyldeblomstthe opbevarer jeg i en thedåse, så jeg har et forråd til efterårets kølige aftener.
 

Hyldesaft, hyldelikør og eddike af hyldeblomster – Natur på Tur

Hyldeblomstsaft er en sommerklassiker i rigtig mange hjem. Et rigtig godt tip, når saften har trukket færdig, er at si blomsterne fra og bruge dem igen, hvilket giver den lækreste hyldelikør og hyldeeddike.
 
Hyldeblomstsaft:
30 hyldeblomstskærme
3 spsk citronsyre
1,5 l vand
600 g rørsukker
4 øko citroner
 
Køb også vodka og eddike, så du er klar til step to i produktionen :)
 
1. Klip stænglerne af blomsterskærmene og ryst dem fri for smådyr. Skyld dem ikke, da blomsterstøvet så bliver skyllet af.
 
2. Bland sukker, citronsyre og vand i en gryde og giv blandingen et opkog. Sukker og citronsyre skal være helt opløst i vandet.
 
3. Riv skallen af citronerne - kun del gule del af skallen. Skær den hvide del af citronskallen fra citronerne, da den indeholder en del bitterstoffer. Herefter skærer du citronerne i skiver.
 
4. Hæld den varme sukkerblanding over blomsterne, den revne citronskal og citronskiverne.
 
5. Saften skal trække 4-5 dage på køl. Når saften har trukket, tager du blomster og citronskiver fra - gem endelig de brugte blomster og citronskiver til likør eller eddike!
 
6. Si saften i et saftklæde og hæld den på rene, skoldede flasker. Saften opbevares på køl, eller frys den for at forlænge holdbarheden.
 
Hyldelikør:
Læg blomsterne fra saftproduktionen i en beholder med den saft, der følger med blomsterne. Dæk blandingen med vodka og tilsæt et par skefulde sukker og en frisk citron i skiver. Lad blandingen trække 3-4 dage og smag på den. Hvis den er for sprittet, tilsætter du mere sukker og lader den trække en dag eller to mere. Jeg elsker min hyldevodka sød og tyktflydende, men det er jo smag og behag. Smag dig frem, indtil den sidder lige i skabet. Herefter tages blomster og citron fra, og likøren sies gennem et saftklæde og hældes på rene, skoldede flasker. Serveres ren eller fortyndes med fx danskvand og en isklump eller to. Mums!
 
Hyldeeddike:
Læg blomsterne fra saftproduktionen i en beholder med den saft, der følger med blomsterne. Dæk blandingen med eddike og tilsæt lidt frisk sukker og et par friske citronskiver - juster selv mængden afhængig af den mængde eddike, du producerer. Lad eddiken trække 3-4 dage på køl og hæld herefter på en ren, skoldet flaske. Eddiken smager dejligt i dressing på sommerens salater.
 

Den perfekte sommerudflugt i både børne- og voksenhøjde med Natur på Tur & Oplev Furesø

Vil du med på jagt i naturens spisekammer, så inviterer vi til sommerens sidste Urtesafari søndag den 5/7.
 
Hyldeblomsterne er nok på retur. Til gengæld kan der plukkes grønne hyldebær til salte kapers og mange andre skønne planter på den 5 km lange tur omkring søen. Husk også badetøj, hvis du har lyst til en svalende dukkert undervejs.
Vi glæder os til at vise dig juli måneds spiselige planter på sommerturen omkring Søndersø. Vi gentager succesen og afrunder turen på den skønne terrasse foran Skovhuset Kunst & Natur. Du kan forudbestille en Furesø Picnic og nyde den midt i det grønne og som en ekstra bonus, er der gratis entré til udstillingen Melankoli – en utilsigtet hændelse.
 
Du kan booke plads til Urtesafari her
 

Bøger, for dig, der har ekstra appetit på naturens spisekammer:

”Naturens Spisekammer” af Anette Eckmann

De fleste starter ud med at lave hyldeblomstsaft. I bogen ”Naturens Spisekammer” af Anette Eckmann finder du en lækker opskrift på hyldesaft med honning.
 
Anette Eckmann er trendspotter, udvikler af indretningskoncepter og en madnørd uden lige og så har  hun altid været forud for sin tid! I mange år har Anette brugt naturen som både åndehul i en travl hverdag, et sted at skabe jordforbindelse og ro i sindet og som et naturligt spisekammer og ekstra element i de gastronomiske udfoldelser.
 
Bogen indeholder ikke blot en alfabetisk gennemgang af de mest kendte vilde urter, men også et væld af opskrifter, masser af skønne fotos og fine, små anekdoter.
 
Bogen er udgivet på Politikens Forlag og kan købes på Saxo.com, pris kr. 219,95.
 
 
”Vild – naturen ind i køkkenet” af Thomas Lauersen

Thomas Lauersen er et af Danmarks mest vidende eksperter, når det gælder vild mad. I bogen af samme navn, er der udførlige oversigter over de vilde urter og planteregistre, sågar også en latinsk samt interessante og overskuelige kapitler, der hver især beskriver de vilde urter i naturens forskellige miljøer, fra grøften, engen og vejkanten til marken, hegnet og skoven, stranden og havet.
 
Bogen er toppet op med raffinerede opskrifter og fotos, der oser af æstetik.
 
I bogen finder du også opskriften på kapers af grønne hyldebær.
 
HUSK: Alt på hylden er giftig – bortset fra tilberedte blomster og bær. Det har dog vist sig, at saltningen af de umodne bær er nok tilberedning.
 
Bogen er udgivet på Politikens forlag og kan købes på Saxo.com, pris kr. 279,95.
 
 
Vind bogen ”Sanke” eller køb den til Oplev Furesø særpris
 
Savner du kogebogen med inspiration til gastronomiske måltider med de vilde urter, du har samlet?
 
"Sanke" er en kogebog, der bringer naturen ind på spisebordet og giver dig inspiration til lækre og smagfulde måder at bruge naturens spisekammer på.
 
Her kan man komme godt i gang med grundopskrifter og dernæst et væld af spændende retter i form af smørrebrød, salater, brød, nem aftensmad, skønne desserter m.v.
 
Fælles for alle opskrifter er, at de inkluderer ingredienser, du selv kan høste i naturens skatkammer.
 
Vi har fået mulighed for at tilbyde et begrænset antal "Sanke" kogebøger til en særpris på 199,- kr. (normal pris er 249,95). Og bestiller du inden d. 1/7 får du bogen leveret gratis til døren i Furesø.
 
Bogen kan bestilles her
 
 
Kogebogen "Sanke" er skrevet af Githa Bennorth og udgivet på muusmann'forlag
 
Du kan også deltage i konkurrencen om et gratis eksemplar af bogen her.
 
Selvom du køber bogen, kan du sagtens deltage i konkurrencen. Vinder du, kan du vælge at få pengene retur for bogen eller vælge at få et ekstra eksemplar, som du kan bruge til gave til en anden sankeentusiast.
 
Vi trækker vinderen søndag den 28. juni.
 
 

Oplev ”Naturelementer” indendøre

Faktisk var de to eminente kunstnere Robert Røssell og Poul Kidmose totalt klar til at åbne dørene til deres udstilling i Farum Kulturhus, da Corona lukkede Danmark ned.
 
Naturelementernes kraft skal man dog ikke tage fejl af, så nu er udstillingen åbnet og tilbage for fuld styrke og kan ovenikøbet nydes hele sommeren igennem i Farum Kulturhus.
 
Slå et sving forbi, når du alligevel skal hente ferielekturen på Farum bibliotek eller når en regnvejrsdag lokker med oplevelser indendøre.
 
Lige lidt om udstillingen:
 
Omdrejningspunktet i udstillingen er naturelementerne. Kontraster, rytmen i former og linjer, sammen med humoren har også en vigtig plads i værkerne.
 
Roberts tilbagevendende emner er skyformationer, vand og et ofte dramatisk møde med jordoverfladen i form af skybrud, regn og vild bevægelse. Herudover arbejder han med portrætter på baggrund af imaginære modeller, der beskriver menneskets forskellige sindsstemninger.
 
Pouls sten rummer altid en hemmelighed, som bare skal findes frem. Hver sten sin historie, og historien er mere blevet målet og stenen midlet, i de år Poul har arbejdet med skulpturer.
 
Budskabet er som udgangspunkt altid positivt. Humoren er også vigtig i fortællingerne, for et budskab går lettere ind, hvis der er plads til et lille smil – især på en regnvejrsdag.  
 
Farum Kulturhus er åbent alle hverdage kl. 10-17.45. Café og biograf er dog lukket over sommeren.
 
Hele huset åbner for fuld styrke igen d. 10/8.
 
Rigtig god fornøjelse!